AircoDe werking van de airconditioner

Een airconditioner pompt een koelmiddel rond in een gesloten circuit en is daardoor in staat  warmte van de ene naar de andere plek te verplaatsen.

In de koelmiddelkringloop zijn er vijf belangrijke compartimenten:

  • De compressor: (1+2) (ook motor genoemd) deze verplaatst het (lage druk) gasvormige koudemiddel naar de condensor (hoge druk)(rood).
  • De condensor: (3) (vaak verward met de radiateur) het opgewarmde koudemiddel wordt door de condensor gepompt. Hier staat deze zijn warmte af aan de rijwind of middels een fan. Door de temperatuursdaling wordt het middel vloeibaar.(rood/geel).
  • De filterdroger: (5) deze verwijdert vuil en vocht uit de te koelen lucht. (geel)
  • Expansieklep: (8) (vaak ook aangeduid als capillair) het vloeibare koudemiddel in de auto van de airco staat nog steeds onder hoge druk en stroomt naar het expansieventiel.(Geel) Deze reduceert de druk door een geringe hoeveelheid koudemiddel door te laten.
  • De verdamper: (6) (Zit in het interieur onder het dashboard) In de verdamper  wordt het koudemiddel weer gasvormig (donker blauw/licht blauw) omdat het warmte ontrekt aan de warme lucht in het interieur. Bij de verdamper ontstaat koele lucht welke d.m.v. de ventilator (7) het interieur wordt ingeblazen.
  • Na de verdamper gaat het gasvormige koudemiddel (licht blauw) weer door het expansieventiel (8). En begint het proces weer opnieuw

[custom_button text=”Neem contact op” title=”Neem contact op” url=”http:/contact” size=”Large” bg_color=”#FF0000″ text_color=”#FFFFFF” align=”left” target=”_self”]